
Op mijn verlang lijstje…nouja zeg maar lijst.
Had ik ook nog wat voorkeuren staan in Amsterdam Noord.
Toevallig moest Rox (mijn vrouw) werken op het NDSM terrein en zat ik zelf in Amsterdam dus leek het ons een goed idee
te meeten voor het diner en weer eens wat nieuws te ontdekken.
We hadden al vrij snel gekozen voor Bistro Noord, al was het al door het overtuigende verhaaltje waarmee je op de website
wordt welkom geheten door Marko, waarin hij zijn passie voor eten en koken beschrijft.
Toen ik Rox ophaalde en de navigatie instelde, kwamen we erachter dat we al bijna voor de deur stonden.
Bistro Noord zit verstopt op de NDSM werf, wat tegenwoordig eigenlijk synoniem staat voor culturele evenementen en andere gezelligheid.
Van buiten zie je nog lang niet hoe gezellig het van binnen is bij Bistro Noord.
Het was waardeloos weer dus maar snel naar binnen, en dan stap je een sfeervolle havenloods binnen die compleet is omgetoverd tot
een ruim restaurant maar zeker gezellig, alsof je binnen zit op een soort van Frans dorpspleintje.
Ook de bar en de lange bar tafel geven me meteen het idee dat het hier vast ook enorm gezellig zou zijn met een groepje.
Het ontvangst was trouwens zeer warm en professioneel, zodra wij binnen stapten stond er iemand klaar en ons te woord om ons een gezellig plekje toe te wijzen.
In het begin is het even moeilijk om te zien wie bij het personeel hoort omdat ze hier geen bedrijfskleding dragen maar
stiekem vondt ik dat wel leuk, je begint je meteen een beetje thuis en op je gemak te voelen.
Geen stijf gedoe, gewoon lekker gemoedelijk maar zeer gastvrij.
Nadat we een drankje hadden besteld werden we al snel verrast met een amuse van plakjes Mortadella met zilveruitjes en cornichons om te delen.
Wat hier ook gewoon bij de service hoort is een karaf water op tafel, dat maak je nog maar weinig mee.
Daarna kwam al snel het zakje met brood, erg leuk trouwens…net alsof ze het net hadden opgehaald bij de boulangerie.
De menuplank maakte het me moeilijk, ja ook al zoiets leuks, bij Bistro Noord krijg je een snijplankje in a4 formaat waarop aan 2 kanten het menu wordt gepresenteerd.
Alle keuzes klonken even spannend en dan hadden ze ook nog een heel leuk 4 gangen menu dus besloot ik daar voor te kiezen.

We begonnen met een ceviche van gamba’s, wat dus inhoud dat de gamba’s eigenlijk rauw zijn maar “koud gegaard” in het zuur van bijvoorbeeld citrusvruchten.
Doordat je het een langere tijd laat marineren in de zuren sterven de eventuele bacteriën en parasieten af.
De gamba’s zelf waren heerlijk van smaak en met lekkere bite doordat ze dus eigenlijk nog rauw waren.
het werd geserveerd met een hele zachte tomatensalsa, een zachte crème van mais rondom en onderop lagen mooie beetgare Opperdoezer aardappelschijfjes.
Dit alles bij elkaar was een meer dan perfect geheel.
Ook ging de Portugese van zichzelf al smaakvolle (witte huiswijn) Terras d ‘Uva perfect samen met het gerecht.

Rox had niet helemaal op zitten letten tijdens de menu uitleg en dus kreeg ik als enige nog een tussengerecht.
Het was scholfilet gepresenteerd op een crème van bloemkool.
Met daarbij mosseltjes en kleine oliebolletjes zou ik het willen noemen van bloemkool gebakken in de tempura.
Om het geheel af te maken zat er rondom het bord een mooie subtiele kerrie olie.


Het is lang geleden dat ik zo’n goed en bourgondisch hoofdgerecht heb gegeten.
Het was een perfect gegaarde varkenslende van het Limburgse Livar varken, flageolet bonen, cantharellen, bovenop een
zalf van bospeen die echt geweldig goed van smaak was, dat alles geserveerd met de eigen jus van het Livar en afgemaakt met zomertruffel.
Om de truffel hebben we trouwens nog even gelachen, de trouwens ontzettend spontane gastheer liet tijdens het schaven van de truffel aan tafel (jaja…altijd leuk een tafelbereiding) zijn truffel per ongeluk vallen, uiteindelijk wist ik deze op het nippertje
te vangen en dus scoorde ik nog wat extra schaafsel…nu weet je wat je te doen staat! haha.
Hierbij had ik trouwens op aanraden van de gastvrouw een glas Mas collet uit het Spaanse Montsant, een heerlijke volle rode wijn
waarbij de druiven Garnache en Cabernet Sauvignon de boventoon voeren.
Last but zeker not least was het dessert van Lemoncurd (makkelijk uitgelegd een heerlijke smeuige massa gemaakt van citroen schil en sap, eieren, suiker en boter
geserveerd in een ontzettend goed gebakken zanddeeg taartbodempje met daarbovenop een zachte merengue die nog eens keurig is gebrand.
Ik neem aan dat je wel begrijpt dat ik er even stil van was, echt heel erg lekker.
De Zwarte bessen sorbet bracht een mooie balans op het bord voor het oog maar zeker ook voor de smaak.

Zelfs de koffie is hier goed, Illimani is hier het huismerk, een Nederlands merk wat Bolivia als basis gebruikt voor hun
bonen.
Dat nog eens geserveerd werd met de zelfgemaakte chocolade fudge en koekjes met stukjes walnoot.
We zijn zeer onder de indruk van Bistro Noord en heel erg blij dat we hier eindelijk zijn geweest.
Ontzettend goed eten, personeel met ruime kennis van zaken en hebben de gastvrijheid hoog in het vaandel staan.
Opvallend was dat ze ook ontzettend veel rekening hielden met de zwangerschap van Rox, al in de aanpassingen voor haar
gerechten tot het opmaken van de rekening. (erg netjes)
Bij iedere rekening wordt er trouwens € 1,- in rekening gebracht, tenzij je dit afwijst, voor het goede doel: Streetsmart
Waarbij het geld wordt besteed aan mensen die geen dak boven hun hoofd hebben of dit dreigen te verliezen.
Zit je in Amsterdam Noord, zoek dan niet verder.
Ben je gewoon in Amsterdam Centrum neem dan even leuk het pontje naar de overkant.
maar ga absoluut een keer eten bij Bistro Noord!
Bistro Noord
Mt. ondinaweg 32
1033 RG Amsterdam
telefoon: 020 705 9906
reserveren kan ook via de website: www.bistronoord.nl
Maandag t/m Zaterdag 18:00 – 23:30
Zondag 13:00 – 23:30