Hoe is het nou echt om op vakantie te zijn in Duitsland tijdens Corona?

Je hoort natuurlijk van alles op het nieuws etc…maar hoe is het nou echt om nu op vakantie te zijn in Duitsland tijdens Corona en hoeveel merk je nou van de maatregelen?

Wij hebben dit in twee gebieden voor jullie getest…. naja eigenlijk ook een beetje voor ons zelf hoor😋🤣, we wilden er toch even lekker tussen uit.

Voor de hand liggend; want mijn ouders wonen daar in de omgeving, was ons bezoek aan de Eifel (ook wel bekend als het Moezel gebied).
Nou moet ik zeggen dat dit ook een soort van voordeel was, om even te wennen aan de maatregelen.
Je kunt alles wel terugvinden op de Duitse overheidswebsite maar het is toch makkelijk als iemand al is voorbereid en je informeert.

Zo moest ik de eerste ochtend meteen al een mondkapje “lenen” ondanks dat we alles van tevoren keurig hadden geregeld.
Ik sprong namelijk enthousiast in de auto naar de supermarkt zonder kapje.

In de supermarkt, net als alle andere winkels trouwens, moet je een mondkapje op en bij binnenkomst je handen desinfecteren.
De eerste keer voelde best een beetje ongemakkelijk om hier ineens aan mee te moeten doen maar de tweede keer was het al een stuk minder vreemd.
Vooral het binnenstappen van een grote publiekelijke ruimte zoals een winkelcentrum, dan voelt het een beetje alsof je op een andere planeet bent geland zodra je op de roltrap staat en je om je heen kijkt.

Later in onze vakantie zijn we doorgereisd naar Berlijn.
Zodra je gaat tanken of pauze gaat houden in een wegrestaurant (eten of toilet bezoek) dan moet je het mondkapje weer op.

Voor ons was het hotel bezoek daarintegen helemaal niet zo’n vreemde ervaring.
Ik moet zeggen dat het hotel wat wij hadden geboekt (Van der Valk, Berlijn) keurig allerlei maatregelen had getroffen maar het niet echt anders was dan de gemiddelde winkel in Nederland.
Je moet bij binnenkomst je handen desinfecteren, er staan wel wat plexiglas schermen tussen jou en de receptionist, je mag niet met meer dan 1 huishouden of 2 personen in de lift, het restaurant is zo opgedeeld dat je keurig op afstand van elkaar kunt eten en mocht je gebruik willen maken van het zwembad of de spa, dan dien je dit vooraf te reserveren maar dan heb je het zwembad vrijwel voor jezelf.
Wat lichte maatregelen waar je niet heel veel hinder van ondervind.

Berlijn
Wij reisden alle dagen met het openbaar vervoer naar de stad en in de stad, waar je dan; het inmiddels vertrouwde mondkapje weer op moet zetten.

In de stad lijkt het normale leven gewoon weer helemaal te zijn opgepakt al zijn sommige bezienswaardigheden nog gesloten.
Het is druk op straat zoals je dat bijvoorbeeld gewend bent van een stad als Amsterdam en de Metro’s zitten soms al weer aardig vol.
Er zijn natuurlijk altijd wat uitzonderingen, maar de meeste reizigers houden zich netjes aan de voorgeschreven maatregelen.

Betreed je een winkel of restaurant dan moet je het mondkapje weer op.
In het restaurant; mag je dit dan alleen aan de tafel weer af doen, tot je een toiletbezoek doet of het restaurant weer verlaat.

Op het terras zijn de regels anders, zolang je in de buitenlucht verblijft hoef je alleen rekening te houden met de afstand.. dit is trouwens ook vaak de 1,5 meter die wij gebruiken maar ik heb ook situaties gezien waar ze om 1 of 2 meter vroegen.
En in de dierentuin konden we buiten bijvoorbeeld overal rondlopen maar zodra je weer een binnenverblijf gaat bekijken moest je mondkapje weer op.

We zijn wel echt op plekjes geweest waar het lijkt alsof het virus niet meer bestaat. Zoals op een vlooienmarkt op het terrein van “RAW-gelande” waar we in de buurt iets zochten.
Waar het grote aantal bezoekers, af en toe erg dicht op elkaar liepen zonder mondkapje en het veel weg had van een traditionele markt.

Soms beland je in lange rijen omdat ze het aantal bezoekers enorm hebben terug gedraaid, doordat de afstand tussen elkaar niet kan worden gewaarborgd.
Maar we zijn ook op tal van plekken geweest waar het normaal enorm overladen is met hordes toeristen en we nu op ons gemak konden rondkijken en foto’s maken.

Maar de misschien wel brandende vraag,
zou je nou zelf naar Duitsland moeten gaan?
Persoonlijk ik heb ik twijfels bij de hele functionaliteit van het mondkapje, maar hebben wij het super naar ons zin gehad en waren we binnen een dag gewend aan alle maatregelen, je moet je naar mijn idee maar gewoon even aanpassen.

Maar ik denk dat je het moet laten afhangen van meerdere punten:
– Vind je dat er irritant vaak “mondkapje” in mijn tekst terug komt dan zou ik nu niet naar Duitsland gaan, je moet hem nog veel vaker op dan dat je, je vooraf realiseert, vooral als je een grote stad bezoekt.
– Vind je het allemaal maar gedoe om je aan de nieuwe regeltjes te houden en/of ben je niet van plan een mondkapje te dragen dan zou ik nu absoluut niet naar Duitsland gaan.
– Raak je snel geïrriteerd als er af en toe toch eens iemand toch binnen de anderhalve meter van jezelf komt of als het lijkt dat mensen geen rekening met jou en de maatregelen houden dan zou ik nu niet naar een grote stad in Duitsland gaan, in de kleinere plaatsen valt de drukte enorm mee.
– Ben je er aan toe om er lekker tussenuit te zijn en vindt je het niet erg om je hiervoor een klein beetje aan te passen, dan zou ik je absoluut kunnen aanraden om nu gewoon naar Duitsland te gaan.
– Vind je het juist prettig dat er duidelijke zichtbare maatregelen zijn en krijg je hier een veilig gevoel van dan kun je nu juist prima naar Duitsland gaan maar blijf dan weg uit een stad als Berlijn.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt om een idee te krijgen en je misschien wel net zo’n fijne tijd in Duitsland zult hebben als ons!
Houdt de website in de gaten want ik zal de komende weken zo veel mogelijk tips voor Berlijn plaatsen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s