Als je vrouw zwanger is kom je er opeens achter dat ze opeens altijd trek heeft in bepaalde smaken of gerechten en vaak op de gekste tijdstippen.
Bij Rox is dat opeens tonijnsalade, zodra we ergens gaan eten heeft ze alleen nog maar trek in een goede tonijnsalade maar omdat we de dat niet bij ieder restaurant gaan vinden die op mijn culinaire bucketlist staan besloot ik dit voor haar en natuurlijk ook voor jullie thuis te maken en uit te schrijven.
Tonijnsalade die geserveerd wordt op brood is vooral lekker als er niet teveel aan toe is gevoegd maar gewoon goed op smaak is en lekker fris.
wat heb je nodig voor de Tonijnsalade?
Een halve rode ui
Een potje kappertjes
2 augurken
1,5 blikje tonijn in olie (uitlek gewicht per blik +/- 175 gram)
3 EL Mayonaise
Zout
Peper
Wat heb je nodig voor de Tonijnpesto?
0,5 blik tonijn in olie (uitlek gewicht per blik +/- 175 gram)
50 gram zongedroogde tomaat
1 paprika
25 gram Parmezaanse kaas
1 teen knoflook
25 gram pijnboompitten
olijfolie Extra Vergine
Balsamico azijn of Rode wijn Azijn
Zout
Peper
Haal verder:
Wat gemengde soorten sla
(afbak) Ciabatta’s
Eieren
Zo maak je de Tonijnpesto:
– Laat de oven voorverwarmen met de grill functie aan op ongeveer 200 graden
– Leg de paprika in een ovenschaaltje en besprenkel de paprika met olijfolie en bestrooi met zout
– Grill de paprika en draai deze af en toe tot dat alle kanten er zwart geblakerd uit zien
– Haal de paprika uit de oven en stop de paprika direct in een plastic zak en knoop deze dicht, laat het hier ongeveer 15 minuten in zitten.
– Hierna kun je de vellen zo van de paprika af halen met een mesje.
– Brand de pijnboompitten voorzichtig in een steelpan met hooguit 1 druppel olie, pas wel op ze garen altijd nog door in de pan en verbranden erg snel.
– Maal de Parmezaanse kaas,knoflook, zongedroogde tomaat, azijn, paprika en gebrande pijnboompitten met een beetje zout en peper fijn in de foodprocessor
– Voeg al druppelend (+/- 50 ml) de olijfolie toe, maar vooral naar eigen wens.
– Als alles fijn is gedraaid draai je nog heel kort de tonijn door het mengsel heen.
– Breng eventueel nogmaals op smaak met zout en peper
– Mocht je de pesto willen bewaren, kook dan een potje uit en zet de pesto altijd weg onder een klein laagje olie, vanwege de tonijn kun je dit niet al te lang bewaren.
(Ongeveer 3 dagen)
Zo maak je de Tonijnsalade:
– Snipper de rode ui lekker fijn en stop in de bekken
– Stop hierbij de kappertjes
– Laat de tonijn uitlekken boven een bakje
(mocht je dit toch in de gootsteen weg gieten laat dan tegelijkertijd de warm water kraan lopen tegen het stollen van de olie in de afvoer)
– Snij de augurk in Brunoise (blokjes)
– Voeg de mayonaise toe en meng alles goed door elkaar.
– Breng op smaak met zout en peper.
Het serveren van:
– Kook een ei tot hardgekookt
– Bak de broodjes af, snij door de midden en besmeer beide kanten met boter.
– Meng de verschillende sla met een klein beetje olijfolie en zout en peper en leg dit op het broodje.
– Schep ongeveer 2 eetlepels salade op het broodje
– Serveer hier bovenop het eitje in partjes van een vierde-ei en daarop de pesto
– Leg het dakje van de ciabatta er bovenop
Eet u smakelijk 😉 En vergeet trouwens onze WIN aktie niet!!!