Recept: Springrolls… oftewel koude loempia’s vol verse ingrediënten.

Verse Springrolls

Misschien denk je; wat zijn springrolls nou weer? Dan hoop ik je met de tweede zin in het onderwerp nieuwsgierig genoeg te hebben gemaakt om door te klikken.
Want springrolls zijn te lekker en leuk om zelf te maken!
Voor mijzelf is het ook nog maar een jaar of 10 geleden dat ik ze ontdekte. Ergens op een foodfestival zag ik ze liggen in een counter en dat zag er zo lekker uit, dat moest ik proberen.
Het beste kun je dit zien als een koude loempia met daarin allerlei frisse en verse ingrediënten.
Wat heb je nodig voor dit gerecht:

Voor de Springrolls zelf
1 pak Rijstvellen
125 gram mihoen
Noorse garnalen 150 gram en/of 1 x
kippendijen 200 gram
Een komkommer
taugé 125 gram
Een (winter)peen
Een gele paprika
Een kwart bosje koriander
Een paar takken munt
Een scheutje Sesamolie

Voor het sausje
Sweet Chilisaus
Kikkoman
Een paar (gezoute) pinda’s
Verder heb je hierbij nodig:
1 grote (Soep)pan
2 tangen
1 grote snijplank
Een aantal bekkens of borden om.
ingrediënten op de leggen.
Zo maak je het recept:

Het sausje:
Vijzel de pinda’s kapot, en gooi in een schaaltje, voeg ongeveer 4 eetlepels chilisaus en 1 eetlepel Kikkoman toe en klaar.

De Springrolls:
– Zet water op voor de mihoen en kook de Mihoen zoals aangegeven op de verpakking.
En spoel de mihoen koud af, besprenkel daarns lekker ruim met de sesamolie
– Snijd de groenten Jullienne (dunne reepjes) en zet klaar in bakjes of gebruik een groot bord of zoiets dergelijks.
– Blancheer de taugé heel kort (ik gebruik hiervoor zelf de kokendwaterkraan en spoel de taugé in een zeef) en spoel na met koud water.
– pluk de kruiden eventueel ook al van tevoren.
– Zet een grote, vooral brede pan op het vuur met een laagje water (hoeft helemaal niet veel te zijn) en breng dit aan de kook en draai daarna het vuur uit
– Leg een grote snijplank klaar met 2 tangen.
– Pak met de tangen een rijstvel, houdt de tangen goed dichtgeknepen en dompel het rijstvel onder in het hete water tot je ziet dat het complete vel net aan; nat/zacht aan het worden is en leg het vel dan snel op de snijplank. (Pas op dat er geen delen tegen elkaar aan vouwen/plakken terwijl je dit in de lucht houdt van de pan naar de snijplank)

– volgens de afbeeldingen

1 Beleg het rijstvel stuk voor stuk met de ingrediënten en bouw dit als laatste op met de ingrediënten die het lastigste blijven liggen. (Ik begin meestal met de noodles en leg daarna het vlees of de garnalen erop en pas daarna de groentes en als laatste de kruiden)

2 rol het vel op door eerst het onderste uiteinde tot net over de ingrediënten te vouwen

3 vouw dan de zijkanten naar binnen over de andere flap heen

4 en rol de springrolls op.
– nu zijn ze klaar om te eten, eventueel eerst even dopen in het sausje en geniet er van!

!! TIP: Ga je ze later pas op eten, leg de springrolls dan niet met de rijstvellen tegen elkaar aan ivm plakken. leg ze uit elkaar op een schaal of gebruik slagersfolie (dus geen kleef/vershoud folie) om ze uit elkaar te houden.

BloglovintwitterfacebookInstagramBlijf altijd op de hoogte van Kwalinair via social media.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s