De mosselen van Casablanca

De mosselen van Casablanca

Voor wie mij al een tijdje volgen klinkt het misschien niet onbekend, maar mijn roots, van één kant van de familie liggen in het Zeeuwse Bruinisse, het schoonmaken en eten van Mosselen is dan ook letterlijk met “de paplepel ingegoten”.

Dit gerecht gaat dan ook tegen de tradities in, zoals Rox (mijn vrouw) meteen tegen me zei nadat ze had gevraagd wat ik aan het maken was: “opa Bru, zou het er niet mee eens zijn, dat je er wortel in hebt gedaan.”

Het Zeeuwse mossel recept zal ik ook nog eens plaatsen op de website maar in dit geval proberen we dus eens wat anders.

Ik ben nog nooit in Casablanca geweest maar door de toevoeging van de Ras el Hanout (kruidenmix uit Noord Afrika) en de Europese invloeden lijkt me dit een mooie omschrijving van de gemengde smaakculturen.
Wat heb je nodig voor dit gerecht?

3 kilo Zeeuwse mosselen

Beker creme fraiche (200 gram)

Blik tomaten stukjes (400 gram)

2 dl witte wijn (Sauvignon blanc)

1 klein bosje platte peterselie

200 gram prei

100 gram peen

50 gram bloemkool

50 gram selderij

(Je kunt voor deze 4 groenten natuurlijk ook een zakje soepgroente van 400 gram halen)

3 tenen knoflook geperst

2 tl ras el hanout

1 a 2 el grove zwarte peper
Verder heb je hierbij nodig:

– Grote soeppan / mosselpan (verdeel het anders over 2 pannen)

– Schuimspaan of grote schep

– (Oester)mesje
Zo maak je het recept:

– Dit is misschien wel de belangrijkste stap, ondanks dat de mosselen tegenwoordig veel schoner worden aangeleverd, wat vooral te maken heeft met het feit dat er tegenwoordig veel hangcultuur mosselen zijn, is het toch aan te raden om ze nog even goed schoon te maken.

– Doe de mosselen met beleid in de gootsteen en laat de gootsteen rustig aan, vol lopen met koud water.

– zelf gebruik ik het liefste een oestermesje maar je zou dit ook met bijv een office/ schilmesje kunnen doen; verwijderen hiermee de zeepokken die eventueel nog op de schelpen zitten, verwijder ook meteen “de baard”, oftewel het harige strengetje wat aan de krommende binnenzijde van de mossel zit als deze nog aanwezig is.

– De mosselen moeten zichzelf hebben gesloten in de gootsteen, duw of klop een paar keer, met bijv het mesje op de schelpen die nog open staan, sluiten ze zichzelf niet dan kun je deze mosselen beter weggooien, net als de varianten waarvan de schelp stuk is of erg beschadigd.

– Spoel de mosselen hierna nog 2 keer, door de gootsteen te vullen, de mosselen hierin nogmaals met beleid in te leggen, hussel ze een beetje door met een schuimspaan en schep ze dan de gootsteen uit. (bijv in je pan)

– Na het spoelen kunnen de mosselen in de pan die je gaat gebruiken om ze te koken.

(- Kook de wijn misschien even om de alcohol te verdampen, dit is eigenlijk alleen belangrijk als er ook kinderen mee eten.)

– Hak de peterselie en zet dit apart in een schaaltje

– Meng de wijn met de creme fraiche , de tomatenstukjes en de Ras el Hanout kruiden.

– Pers de knoflook en voeg dit ook aan het creme fraiche mengsel toe

– Doe steeds een derde hoeveelheid mosselen in de pan pan en strooi hier dan ook een derde van de groente en een 3e van de saus over heen.

-Breng de mosselen op middelhoog vuur aan de kook, met de deksel op de pan en kook ze ongeveer een minuut of 3 en schud de pan een keer goed door, kook ze daarna nog een minuut of 3.

De mosselen moeten open zijn gaan staan en ze moeten mooi oranje gekleurd zijn, dan zijn ze klaar om te serveren.

– Wil je het echt goed doen, schep de mosselen dan over in een (mooie) serveerschaal en schep de saus over de mosselen; zodat alle schelpen gevuld raken met de saus

– Strooi de Peterselie over de mosselen en geniet.

Trouwens ook lekker in combinatie met een Turks brood en kruidenboter.

Bloglovin

twitter

facebook

Instagram

Blijf altijd op de hoogte van Kwalinair via social media

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s