Nu mijn vrouw al ver op weg is in haar zwangerschap was het aan mij de eer om als verrassing een taart te maken voor de babyshower.
Ik ben absoluut niet de beste taarten kunstenaar maar het lukt me aardig.
Waar bijna iedereen over te spreken is, is de smaak van de taart zelf en daar gaat het uiteindelijk om.
Dus voor jullie heb ik mijn recept uitgewerkt van het kapselbeslag wat ik hiervoor gebruik en verder beschreven hoe ik mijn taarten vul.
Koop buiten de ingrediënten van het kapselbeslag ook alvast:
een pot jam (aardbei / abrikoos…wat je een lekkere vulling vindt)
5 dl slagroom
vruchtensiroop (qua smaak in de buurt van de jam)
fondant of marsepein (ongeveer 500 gram)
taart garnering
poedersuiker
Het recept van het kapselbeslag
5 eieren
125 gram suiker
125 gram bloem
10 gram citroenrasp
2 gram zout
– Laat de oven alvast voorverwarmen op 170 graden (hete lucht)
– De springvorm kun je alvast met bak papier op de bodem bekleden.
(Ik pak zelf in bijna ieder recept de randen ook mee met bakpapier maar anders moet je de randen heel goed invetten)
-Het bloem en het zout door elkaar mengen
-De eieren , suiker , citroen rasp mengen en “au Bain Marie” opkloppend verwarmen tot goed warm, hou het mengsel goed in beweging en pas op dat het niet TE heet wordt en/ of stil staat want dan gaat je ei dus garen.
Als het warm genoeg is dan meteen weer luchtig kloppen tot het weer afgekoeld is.
(Een trucje is om het koud te kloppen tot je de eerste letter van je naam kunt schrijven in het mengsel en het blijft staan…..de eerste letter van iemand anders mag trouwens ook hoor 😉 haha
(Au Bain Marie: is indirect verwarmen van een ingrediënt of mengsel in een kom bovenop een pan kokend water of andere vloeistof)
– na het afkoelen van het ei kun je hier het bloem mengsel door spatelen
– wanneer het gemengd is kun je het beslag in de bakvorm gieten
-dit 15 tot 20 minuten bakken
-als je zeker wilt weten of het beslag klaar is kun je eventueel testen door met een sateprikker te prikken en te controleren of deze er weer schoon uitkomt (dus zonder beslag resten).
Belangrijk: Laat het kapselbeslag eerst afkoelen alvorens verder te gaan.
– snijd het deeg in 3 lagen.
– draai de taart om, dus je eerdere bodem wordt nu de bovenkant zodat de taart een mooie vlakke bovenkant krijgt.
– besprenkel de taart deeg lagen aan de binnenzijden met aardbeiensiroop
– besmeer de taart met de jam
– klop slagroom op en smeer dit in de middelste lagen van de taart
– stapel de taart op elkaar en smeer de taart rondom in met slagroom
– strijk dit vlak af met een (palet)mes
– bestrooi je werkbank met poedersuiker en rol hier de fondant op uit in de grote van je taart met een beetje extra zodat je dit onder de taart kunt vouwen , vergeet niet om de hoogte van de taart randen erbij op te tellen.
– bestrooi de fondant zelf nog een keer met een beetje poedersuiker en rol de grote plak om de deegroller heen.
-rol nu langzaam aan de deegroller weer af op de taart en let op dat er geen plooien in het fondant ontstaan
(soms is het handig om er een klein plat bordje onder de taart te houden tijdens het omrollen van de fondant en het versieren zodat je de taart makkelijk naar je toe kunt draaien.)
Als het fondant op de taart zit is het alleen maar een kwestie van versieren en daarna op eten natuurlijk!
Het zal niet heel moeilijk zijn om slachtoffers te vinden die daarbij willen helpen 😉
Volg Kwalinair via jouw favoriete Social Media, klik op de button(s) en like de pagina!