Review: Slowcooker – Crockpot

DSCN1681

Voor wie gek is op stoofvlees, stoofpannetjes, soepen en/ of andere complexe gerechten die een langere kooktijd hebben is er een succes overgewaaid vanuit landen zoals Australië, Canada en Amerika.
Dat is namelijk de Slowcooker of ook vaak bekend onder de naam Crockpot.

Wat houd Slowcooker nou in?
De naam slowcooker zegt natuurlijk al heel veel maar wat houd het nou precies in?!
Dit apparaat is volgens een oud verhaal gemaakt door een (Joodse) Amerikaan die voor zijn moeder iets als oplossing bedacht voor het traditionele Joodse stoofgerecht “Cholent” zodat ze het huis durfde te verlaten in plaats van dat ze urenlang in de buurt van de oven moest blijven.

De Crock zelf is een keramische schaal die in een elektrische verwarmings-ketel geplaatst moet worden en waar bovenop meestal een glazen deksel geplaatst wordt waardoor de ketel een afsluiting heeft onder lage druk.
Door de afsluiting ontsnapt er echt maar een mini hoeveelheid vocht tijdens het vaak urenlange proces.
Doordat er haast geen vocht verdampt stoven de ingrediënten super mooi gaar en blijven de groentes bijna in dezelfde structuur als dat ze de pot ingingen.

De werking
Het bekendste merk is Crockpot maar inmiddels vindt je een heleboel alternatieven.
De werking is bij ieder merk vrijwel gelijk, er is een warme stand (+/- 90 graden C) , een lage stand (+/- 70 graden C) en op sommige slowcookers is er ook nog een warm houd stand aanwezig.
Zelf heb ik gekozen (en gelukkig had ik heel veel invloed bij Rox tijdens het uitzoeken van mijn verjaardagscadeau) voor de Crockpot CR507 waarbij als extraatje op de eerder genoemde punten ook nog eens een timer aanwezig is…………wat extreem handig is trouwens.

Timer
Binnen een paar weken is dit apparaat al helemaal ingeburgerd in ons leven en eigenlijk niet meer weg te denken.
Wij eten heel erg graag stoofvlees en gerechten die vaak lang duren.
Nu hoef ik de avond voordat we dit willen eten alles alleen even klaar te zetten of nog even snel in de ochtend de ingrediënten in de pan te verzamelen en de pan zelf aan te zetten.
Doordat je de timer kunt instellen van 30 minuten tot 20 uur en je eventueel altijd de tijd aan kunt vullen kun je een gerecht dus compleet naar wens garen op de hoge of lage stand.
Zodra de ingestelde tijd is verstreken gaat het apparaat automatisch over naar de warm-houd-functie, wat betekent dat als je thuis komt je maaltijd op perfecte temperatuur is en je eventueel alleen nog een los bijgerecht hoeft klaar te maken.
Op sommige websites wordt gezegd dat de pan zelf zegt hoe lang deze in de warm-houd-functie staat maar dat is niet waar, toch als je maar een klein beetje kunt rekenen is dat vrij snel herleidbaar.

Het schoonmaken
Het onderhoud van de Crockpot is ook ontzettend makkelijk.
Niks koekt aan omdat je daarvoor op te lage temperatuur gaart en het vocht uit je producten in de pan houdt.
Uiteindelijk kan de keramische schaal zo in de vaatwasser of even met een sopje worden omgespoeld.
De glazen deksel is ook zo schoon, alleen zoals bij veel glazen deksels vindt ik het een irritatiepuntje dat er dan water onder de greep blijft zitten wat er dan langzaam aan uit loopt, vies en irritant dus was ik dit gewoon meteen met de hand af.DSCN1682

Het totaalplaatje
Ideaal apparaat dus zodat je mooie complexe gerechten kunt maken maar gewoon tussendoor afwezig kunt zijn.
Heel veel recepten moeten nog wel even omgecijferd worden omdat je vrijwel bij ieder recept veels te veel vocht zou toevoegen maar laat het nou net een hobby van mij zijn om die gerechten uit te proberen en jullie van allerlei slowcook recepten te gaan voorzien.

Dus misschien is dit een leuke tip voor één van de feestdagen of je verjaardag om ook zo’n handig apparaat in de keuken te zetten en daarna Kwalinair in de gaten te houden voor de leukste recepten!

BloglovintwitterfacebookInstagramBlijf altijd op de hoogte van Kwalinair via social media!!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s