Review: Virtuele Whiskyreis Glenfiddich, Amsterdam

Ik werd voor dit evenement getipt omdat mijn liefde nog veel verder gaat dan alleen maar heerlijke gerechten want ook whisky’s weet ik zeer te waarderen.
Dus zodra het mogelijk was heb ik kaarten besteld omdat ik dit “uitje” niet mis wilde lopen.
Ik vond nog twee enthousiastelingen (m’n jongere) broer Mike en goede vriend Qtel (die eigenlijk Roy heet) die dit ook wel zagen zitten en dus hadden we een mooie avond in het verschiet.

Deze Virtuele tour vind op een heleboel verschillende locatie’s plaats maar wij kozen voor de locatie lekker dichtbij huis en op bekend terrein dus werd het Amsterdam en in dit geval in het Compagnie theater.

Het voordeel dat Mike mee ging was al meteen duidelijk, we zouden deze avond niet om komen van de dorst

Het voordeel dat Mike mee ging was al meteen duidelijk, we zouden deze avond niet om komen van de dorst en dus gingen de eerste pilsjes al open in de trein.
Het Compagnie theater is trouwens prima te bereiken vanaf Amsterdam Centraal door een korte wandeling te maken over de Zeedijk (voor de mensen van verder weg, een bekend plekje op de Wallen/ rode buurt / Chinatown)

Gelukkig hadden ze in het theater een bar dus hebben we daar nog maar een biertje genomen en uiteraard een glaasje Glenfiddich om de voorstelling goed te starten.
(Later veranderde dit natuurlijk in spijt omdat ik volgens mij de enige ben geweest die tijdens de voorstelling echt even naar de toilet toe moest.)

De vrolijke en enthousiaste Tony van Rooijen die de ambassadeur van Glenfiddich is in Nederland, leidde de avond al snel in en liet ons meteen van start gaan met een lekkere 14 jaar oude Rich Oak, vanuit de box met samples die je bij binnenkomst krijgt uitgereikt, Glenfiddichverder vond je hierin terug de 12, 15, 18, 21, Straight malt 1963, pipetje, een flesje water en een pen met notitieblok.

Ondanks dat ik een echte whisky gek ben had ik binnen vijf minuten al 2 dingen geleerd.

Ondanks dat ik een echte whisky gek ben had ik binnen vijf minuten al 2 dingen geleerd.
Namelijk dat niet alle Schotten “Glen” heten maar dat het een Schots woord voor vallei is en dat in dit geval Fiddich staat voor de rivier die door deze vallei heen stroomt.
Geloof me jarenlang dacht ik dat het de voor en achternamen waren van de producenten maar in dit geval was het dus William Grant die het merk oprichtte.
En je komt er achter dat dit merk dus de eerste was die de Single Malt wereldwijd op de markt heeft gebracht en vandaar nu zo’n gevestigde naam is in whisky wereld.

Het virtuele in deze voorstelling is een absolute aanvulling op het verhaal, want ondanks Glenfiddich (1)dat Tony een leuke verteller is, zou dit anders al snel een heel informatief praatje worden van anderhalf uur.
Nu zie je bijvoorbeeld wat voor traditionele ketels (oftewel de Wash Stills) worden gebruikt in het proces, en hoe een houten vat wordt gemaakt en de samenstelling van smaken tot stand komt.

Erg leuk was, dat van alle mooie whisky’s die je te proeven krijgt in de box, er ook een replica tussen zat van de Straight Malt uit 1963 die is samengesteld volgens het authentieke recept.
Iets heel unieks wat deze avond absoluut af maakt.

Voor de whiskyliefhebber is dit een avond die je eigenlijk niet aan je voorbij zou moeten laten gaan!
Er vinden nog wat voorstellingen plaats verspreid door het gehele land.
Kijk hier voor in de Kwalender (klik hier).

Zelf hebben we de avond vlakbij nog afgesloten in de bar van hotel L’Europe waar een gezellige bar/ sigaren / rokerslounge gevestigd is en je raad het al, prima whisky’s worden geserveerd.

Advertentie

3 reacties

 1. Tof dat je het zo naar je zin hebt gehad! Whisky is echt een hele mooie drank en het is altijd mooi als die boodschap verder wordt uitgedragen.

  Wel een kleine opmerking: ik denk dat je een beetje doorschiet als je jezelf een whiskygek noemt. Tony’s Virtuele Whiskyreis is echt een introductie in de single malt whisky (van Glenfiddich). Een whiskygek die dit event bezoekt leert normaal gesproken niet twee nieuwe dingen in de eerste 5 minuten. Sterker nog, die leert waarschijnlijk niets nieuws. Dat was in ieder geval bij mij het geval toen ik de voorstelling in Deventer bezocht.

  Dat wil niet zeggen dat de gevorderde whiskydrinker niet naar deze voorstelling moet gaan. Ik luister namelijk altijd met veel plezier naar Tony van Rooijen. En daarnaast is het nooit vervelend met vrienden om een avondje whisky te drinken 🙂

  Like

  • Hoi Thijs,

   Leuk dat je reageert om mijn review.
   En ik begrijp je reactie zeker, en ik moet je ook eerlijk zeggen dat het woord whiskygek eigenlijk een speling is van de woorden gek op whisky.
   Nou moet ik daarbij vermelden dat ik echt al heel wat verschillende blends en single malts heb uitgeprobeerd maar mij hier verder ook nooit echt in heb verdiept.
   Naja op de bodem van de fles na dan 😉
   Maar inderdaad, het zijn natuurlijk de basis dingen van het whisky maken (van Glenfiddich) wat behandeld wordt op deze avond.
   Haha en wat je zegt, het beide is geen straf! 😀

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s