Chili met zacht gegaarde runderlappen, kikkererwten en pompoen
Ik heb nooit onder stoelen of banken geschoven dat ik fan ben van Jamie Oliver,
Een tijdje geleden zag ik hem dit maken maar zonder receptuur of naslagwerk.
Het zag er zo ontzettend lekker uit dat ik zijn idee volledig geleend heb met de nodige aanpassingen zodat de de ingrediënten vrijwel voor iedereen overal verkrijgbaar zijn en dat je hierbij de slowcooker kunt gebruiken.
Het ontstaan van dit gerecht stamt af van Chili con Carne maar dan met de heerlijke combinatie van stoofvlees en verse groentes.
Neem wel even de tijd om dit recept te maken want dat ga je nodig hebben.
Ik ga uit van het gebruik van de slowcooker in dit recept maar je kunt dit ook maken met een stoofplaatje op het fornuis of de oven op ongeveer 150 graden zetten en dan voor 3 uur lang stoven.
wat heb je nodig voor de marinade van het vlees
2 el korianderzaad
2 el venkelzaad
zout peper
2 el paprikapoeder
Wat heb je nodig voor de chili
300 gr runderlappen
250 gram zuurkoolspek
150 gram oester zwammen
1 ui
1 el rietsuiker
75 ml Balsamico
1 blik gepelde tomaat
1 blik kikkererwten (400)
1 blik witte bonen (400)
het Paprikamengsel
2 paprika (geel en groen)
2 chili peper
halve bos koriander
3 el olijfolie
1 el witte wijn azijn
1 fles pompoen
verder: heb je nog nodig
plastic zakje
slowcooker, stoofpan of oven
oven met grill stand
Zo maak je de chili:
– maak de marinade door alle ingrediënten in een vijzel door te mengen
(waarschijnlijk heb je teveel marinade, bewaar het restant in een potje voor de volgende keer, tenzij hier het vlees al doorheen is gegaan)
– haal het vlees door de marinade, braad het aan en bewaar de pan nog even met daarin het vet.
– week de oesterzwammen in water wat daarvoor net op het kookpunt is geweest (hiervoor gebruikte ik de waterkoker)
– Snipper de ui en fruit dit in het vlees vet van de vleespan,
– voeg hier de azijn en suiker aan toe samen met 1 dl van het paddenstoelen vocht (nooit het laatste beetje water gebruiken ivm vuil wat op de bodem verzameld)
– en laat dit tot ongeveer de helft inkoken in de pan.
– stop alles samen in de slowcooker en voeg hieraan toe: de uitgelekte kikkererwten en witte bonen.
– knijp de gepelde tomaten fijn boven de slowcooker en voeg dit samen met het vocht toe aan de rest.
– zet de slowcooker op de lage stand en laat dit 6 uur garen.
– maak tijdens het garen van het vlees het paprika mengsel
Zo maak je het recept:
– zet de oven op de grill stand.(200 graden)
– grill de paprika’s en peper in de vlammen van een gaspit (bij voorkeur de: wokbrander) of gebruik de grill stand van de oven tot ze overal zwart geblakerd zien.
– stop ze in een plastic zakje, knoop dit dicht en laat dit ongeveer 20 minuten liggen dan gaat de volgende stap heel makkelijk.
– haal het zwart van de paprika’s en de peper door het er vanaf te schrapen met een mes en snij ze daarna in grove stukken.
– hak de koriander grof en meng dit met de olie en azijn.
– Schil de pompoen, ontdoe van de pitten en snij de pompoen daarna in rechte plakken.
– grill de pompoen in de oven
– snij de plakken in stukken en meng door het mengsel in de crockpot samen met het paprika mengsel op de warm houd stand zodra het garings-proces verder klaar is.
Het serveren van de chili:
Dit gerecht is helemaal lekker om te serveren met rijst en een appel salsa.
Owja en….appelsalsa maak je zo:
1 rode peper
3 stelen koriander
1/2 rode ui
3 el olie
1 appel in brunoise
– ontdoe de peper van de pitjes en snij in fijne blokjes
– pluk de koriander van de stelen.
– haal het mes met een paar grove snedes door de koriander
– snipper de rode ui
– snij de appel in een fijne Brunoise (blokjes)
– meng alles door elkaar met de olie.
– breng op smaak met zout en peper
Geniet ervan!