Review: C , Amsterdam – Diner [8,5]

Wie bekend is met de eerste versie van “Baut” in de Wibautstraat zal gek staan te kijken als je van tevoren nog niet even op streetview hebt gegluurd waar je terecht gaat komen.
C is namelijk tegenwoordig gehuisvest in het voormalige pand van pop-up restaurant Baut, niet heel gek trouwens want ook dit restaurant is net als zijn voorganger eigendom van Michiel van der Eerde (bekend van het kookprogramma Masterchef) die het keer, volgens zeggen, gezamenlijk heeft geopend met zijn broer Lucas.

afbeelding is eigendom van Culy.nl

Geweldig wat er gebeurd is met de inrichting, want juist waar Baut heel toepasselijk industrieel en uitgekleed was als zijnde een tijdelijk dingetje, heeft C de uitstraling van een luxe top tent.
We mochten plaats nemen op één van de ontzettend gave rondzitjes, wat ontzettend mooi aansloot op ons gezelschap van 6 personen.
Ga je met z’n tweeën dan kun je hier ook heel mooi samen aan de bar (wat ook fungeert chefs-table) dineren of aan de normale tafels.

Nadat we de wijnkaart hadden gezien en hadden besloten voor het 6-gangen menu te gaan kregen we eerst een lekker zadenbroodje met (het voor mij nog onbekende) sjamoela…..of ik het dus goed schrijf is mij de vraag maar dit was op basis van kikkerwten en daardoor vergelijkbaar met Hummus.
Lekker was het wel.

In combinatie met de bubbelende “Cosecha especial” gemaakt van de mooiste Chardonnay druiven was dit een mooie start van een mooie avond.
Leuk is trouwens dat de C als restaurant-naam staat voor de aanduiding Celsius, waar in het menu weer aan wordt gerefereerd door de gangen in een volgorde van temperatuur te presenteren.

Als voorgerecht kregen we een ceviche van makreel met een creme van avocado, gepofte wilde rijst, gepofte tomaat en een granité van verschillende kruiden, die echt ontzettend gaaf en lekker was maar misschien net iets te overheersend was voor het gerecht.
Dit in combinatie met een lekkere zoete Spaanse wijn.

Richting de 40 graden gingen we met de zalm die Sous-Vide was bereid
(makkelijk gezegd is dit in een Vacuümzak garen in een bad met water….waar trouwens tegenwoordig hele mooie apparatuur voor is gemaakt)
Dit in een lekkere oosterse combinatie met rauwe Enoki, krokantjes en een creme van Wakame en een bos-ui die van de bbq af kwam.
Ook dit werd prima begeleid met een goede witte wijn uit de toch wel bekende Lazio streek (Italië)restaurant C (2)

Een gerecht wat helemaal naar mijn bekkie was, was het vervolg in Oosterse sferen met de Hoi-Sin buikspek waarbij een hele lekkere maar misschien net iets te sterke curry mayonaise werd geserveerd met daarbij Seroendeng en paksoi.
Daarbij kregen we een lekkere zachte Chardonnay uit de Bourgogne die stiekem een beetje weg viel tegenover dit gerecht.

Ook zo’n mooi gerecht was de kreeft die werd geserveerd met een schuimige bisque,
gnocchi,een cracker van parmesan en basilicum.
In combinatie met de Rode wijn van Norton uit Argentinië

Toen kregen we toch zo’n topper:restaurant C (4)
Namelijk een stuk bavette van de Black angus, wat in de slechste vorm nog wel eens de vanglap wordt genoemd, oftewel een stuk werkvlees afkomstig van de onderbuik van het rund wat in Nederland eigenlijk echt wordt ondergewaardeerd.
Maar als je dit vlees zoals bij C, perfect BBQéd dan heb je een super mooi stuk vlees
Dit in combinatie met de gremolata, groene asperges en crème van polenta was dit echt een topper.
Vandaar dat we dit nog maar een keer opnieuw hebben besteld.
Dit was niet de oorspronkelijke bedoeling, maar trouwens een hele mooie combinatie met de Californische wijn van (bekend regisseur en wijnmaker) Francis Ford Coppola

restaurant C (6)Heel leuk en lekker was de merengue van Passievrucht in de C vorm gepresenteerd
met het lekkere ijs van passievrucht, dragon fruit en een crumble van witte chocolade.

En dat dan geserveerd met een hele lekkere Boschendal Vin D’Or dessertwijn wat zelf nog eens een explosie van fruitsmaken teweeg brengt.

 

Daarna nog een spannende combinatie van Basilicum ijs, Sponge cake van basilicum,. taartje, van chocolade, een vleugje koffie en macadamia.restaurant C (7)

We namen afscheid met een koffie cocktail, waarvan ik heel eerlijk gezegd de toevoegingen niet meer van weet……dat het sterk en lekker was weet ik wel.

C is echt een must-go voor de ware foodie’s, de bourgondiërs die verfijning weten te waarderen en voor de liefhebbers van een goede spannende menu samenstelling!
De portionering is top (gebaseerd op het 6-gangen menu), geweldige smaken, goede service en een leuk decor.
Het is niet gek dat het bij ons financieel weer eens uit de hand is gelopen maar normaal gesproken is de menuprijs voor 6 gangen € 65,- en een hier bijpassend wijnarrangement € 42,50

C, Amsterdam
Wibautstraat 125
website
Menuprijs: € 65,- (6-gangen)Aantal vorken: logo letterlogo letterlogo letterlogo letter (hoog culinair niveau)
Kwalinair cijfer: 8,5
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s