Recept: Spaghetti Bolognese rijk aan groente

Spaghetti Bolognese rijk aan groente
Misschien dat de naam al verraad waar deze saus is ontstaan maar mocht je dat nog niet hebben geraden is het misschien leuk om te weten dat deze saus zijn oorsprong in Bologna: Italië heeft liggen.
Zoals wij de saus vaak kennen is het vaak toch al flink aangepast aan onze eetgewoontes.
Oorspronkelijk waren de ingrediënten namelijk rundergehakt, pancetta, ui, wortel, bleekselderij, tomatenpuree, wijn en volle melk.

Er zijn tegenwoordig natuurlijk tal van varianten en aanpassingen geweest
en ëén van de belangrijkste redenen dat ik aan Kwalinair begon was misschien wel het feit dat heel veel mensen niet weten dat je zonder allerlei pakjes en hulpproducten hartstikke lekker kunt koken.
De standaard spaghetti Bolognese van tegenwoordig is dus waarschijnlijk iedereen wel bekend maar als je er dan ook nog eens heerlijk wat groente aan toevoegt wordt het nog eens lekker en gezond en toch weer een klein beetje anders dan hoe het ooit in Bologna is begonnen.

spaghetti (1).JPG

Deze saus in voldoende voor 3 a 4 personen

wat heb je nodig voor de saus:
300 gehakt
1 teen knoflook
1 el tijm
1 el oregano
zout & peper
1 el paneermeel
1 eidooier

1 prei (het witte gedeelte)
1 paprika
250 champignons
halve courgette
1 wortel
1 blik gepelde tomaten
140 gr Tomaten puree
1 dl Ingekookte Runderbouillon (eventueel kun je dit ook snel maken door bijvoorbeeld 1 dl                                                                 water met een half bouillonblokje te mengen)

verder heb je nodig:
olijfolie (extra Vergine)
spaghetti
Een puntje Parmezaanse kaas

Zo maak je het recept:
– Hak de knoflook fijn
– Meng de gehakt met de knoflook, tijm en oregano en breng op smaak met zout en peper
– Voeg de paneermeel en de eidooier toe en meng dit alles goed door elkaar.
– Maak kleine balletjes van het gehakt en bak deze mooi donker in een koekenpan.

– Was de prei en snij deze in halve ringen.
– Snij de paprika in Brunoise (blokjes)
– Maak de champignons schoon met een borstel of een stukje keukenpapier (!!! let op            nooit wassen) en snij de champignons in dunne plakjes
– Halveer de courgette (bewaar de andere helft voor een ander recept), snij daarna over de lengte doormidden, verdeel iedere helft over de lengte in 3 stroken en snij daarvan blokjes  af.
– Schil de wortel en snij deze in fijne blokjes.
– Giet een klein scheutje olijfolie in kook pan en laat dit heet worden, bak hierin de tomatenpuree even aan om te ontzuren en voeg daarna de groentes toe en bak deze lekker mee tot de groentes mooi zacht beginnen te worden.
– Voeg de gepelde tomaten en de ingekookte bouillon aan de pan toe en doe de deksel even op de pan om alles even lekker door te koken.
– Zet ondertussen een pan op het vuur met daarin water en een klein scheutje olijfolie, dat voorkomt dat de pasta gaat kleven.
– Stop de spaghetti in de pan zodra het water kookt en kook dit “al dente” oftewel beetgaar in ongeveer 8 minuten
– Haal van de saus pan de deksel af en kook de eerder gebakken balletjes nog even mee in de saus tot de spaghetti klaar is.
– Giet de spaghetti af en giet hier nog een scheutje (bij voorkeur extra Vergine) olijfolie overheen.

Het serveren van deze heerlijke spaghetti doe je als volgt:
– Serveer de Spaghetti op een bord en daar bovenop de saus
– Rasp hier nog een flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas overheen
– en Buon Appetito!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s