Recept: de echte Club Sandwich

Club Sandwich
Wie weet vonden jullie het verdacht stil deze week:

Wegens problemen met de camera hebben we een aantal recepten opnieuw moeten maken voor de foto’s.
Alleen bleek daarna dat het probleem niet verholpen was en we dus nog geen foto’s hebben.
Gelukkig heeft mijn redster in nood nog iemand lekker zitten maken met een foto op der telefoon en hebben we toch nog een fotoo’tje…de betere volgen nog.

Maar veel belangrijker….hierbij misschien alvast een topper voor de Pasen? en anders ook gewoon heel lekker  tijdens de lunch.
Je ziet tegenwoordig bij vrijwel iedere (lunch) tent een club sandwich op de kaart staan en dan vaak met zoveel verschillende afleidingen, dat het origineel al ver uit het oog is geraakt.

Het ontstaan van de Sandwich
De Sandwich is volgens de verhalen ontstaan tijdens een kaart of schaakspel van de Engelse “lord” Sandwich oftewel de toenmalige graaf van het plaatsje Sandwich, wat dichtbij Dover (Engeland) te vinden is.
Omdat hij geen tijd had of nam om te eten tijdens het spel bedacht zijn kok een dubbel belegde boterham met daarop verschillende gezonde ingrediënten die hij in de hand kon houden en door kon blijven spelen en zo ontstond de sandwich.

en het ontstaan van de Club Sandwich
Wie dan weer de “Club” Sandwich heeft bedacht is zo ver ik weet niet bekend maar de naam is een afkorting van “Clubhouse Sandwich” en dit stond in Amerika al op menukaarten voor het jaar 1900.
Het is een extra grote en dikke variant van de normale Sandwich met daarop een vast garnituur.
De helaas overleden Johannes van Dam (voormalig bekend recensent van het Parool) gebruikte de Club Sandwich zelfs als uitgangspunt voor het beoordelen en beschrijven van de restaurants in Nederland die hij bezocht.
En om een perfecte Club Sandwich te maken moet er dan ook een bepaalde volgorde worden aangehouden.

Wat heb je nodig voor de sandwiches:
Hierbij het recept van de (zoals ik dat geleerd heb) traditionele Club Sandwich.
4 personen

2 tomaten
1 komkommer
1 gerookte kipfilet
200 gram ham
200 gram gesneden bacon
1 kropsla
mayonaise
4 eieren

verder:
boter om te smeren
niet te lange / niet te korte prikkers
een zak naturel chips

Zo maak je de perfecte Club Sandwich:

Bij voorkeur zet ik altijd alles van tevoren klaar, dun kun je lekker snel doorsmeren en meteen prikken:
– Rooster licht: 4 witte casino boterhammen per persoon
– (rook de kipfilet) en snij wanneer het is afgekoeld in dunne plakjes.
– snij de bacon in slierten
– kook de eieren tot hard, laat ze afkoelen en snij in plakjes
– bak de bacon mooi knapperig
– snij 3/4 krop van de sla in julienne (slierten)
– snij de komkommer in plakjes
-snij de tomaat in plakjes

Het opbouwen van de Sandwich gaat als volgt
– Smeer op alle boterhammen een laagje boter uit
– pak de eerste boterham en leg hier op: een blaadje sla, met daarop de gesneden kipfilet en mayonaise
– Leg hier de volgende boterham bovenop met daarop de slierten bacon, slierten sla, de tomaat over de gehele breedte en het volgende broodje.
– Leg hierop de nog een keer de slierten sla met daarop 2 helften van het ei, tomaat en komkommer en giet of smeer hier nog een flinke laag mayonaise over heen.
en leg hier als laatste nog een plakje ham en het laatste broodje bovenop.
-Prik in 2 hoeken schuin tegenover elkaar een prikker en snij de toren die je nu gecreëerd hebt schuin door de midden.

Het uitserveren van dit spektakel:
Serveer de sandwiches zo dat je de binnenzijde goed ziet.
En met de zoute chips erbij maak je dit qua smaak en aankleding helemaal af.

BloglovintwitterfacebookInstagramBlijf altijd op de hoogte van Kwalinair via social media!!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s