Heel veel mensen zullen misschien denken, wat is dat, Kopi Luwak.
En anderen zullen direct weten waar ik het over heb, dit zijn dan vaak mensen die een keer in Indonsië zijn geweest of zich gewoon hebben verdiept in speciale koffie soorten.
Nou hoor ik bij het tweede groepje en heb ontzettend veel geluk dat ik een (jongere) broer en schoonzus heb die gek zijn op reizen en ik vermoed ook op ons, want ze nemen regelmatig een leuke souvenir mee. *knipoog*
Ook dit keer hadden we geluk, want we kregen een zakje van het beroemde Kopi Luwak, iets wat al heel lang op mijn culinaire bucket list stond en mocht je nog niet weten wat dat is, dan zal ik dat eerst is even uitleggen.
Ze willen dit ook nog weleens Civet-koffie noemen en dat komt omdat Kopi in het Indonesisch koffie betekent en Luwak staat voor een bijpaald type Civetkat.
De Luwak hebben trouwens eerder het uiterlijk van een grote muis of wezel dan van een kat vindt ik persoonlijk maar goed, dat zijn het dus officieel niet.
De koffie is hiernaar vernoemd omdat dit beestje gek is op koffiebessen in hun voedingsmenu.
Misschien voel je m al aan komen, maar wat erin gaat komt er ook weer ergens uit.
In dit geval wordt het vruchtvlees van die koffiebessen verteerd en komt de pit er samen met de ontlasting weer uit.
De pitten worden hieruit gehaald, gewassen, gedroogd, ontschild en daarna geroosterd.
Bij het proces wat in het diertje plaats vindt komen Aminozuren vrij die tijdens het roosteren gaan werken in de pit, dit zorgt ervoor dat deze koffie een unieke en bijzondere smaak heeft.
Omdat dit een vrij speciaal proces is waarbij de koffiebonen dus weer verzameld moeten worden zijn de koffiebonen ook één van de duurste soorten die er bestaan.
Om je een idee te geven, het zakje bonen wat wij ons ons bezit hadden was 53 gram koffiebonen voor 250.000 Indonesische Roepia wat omgerekend bijna 18,- Euro is.
Wat dan weer betekent dat de kiloprijs bijna 350,- Euro is en een kopje koffie ongeveer 4,50 Euro per kop kost, laat staan wat er in de Horeca voor gerekend zou moeten worden.
En is het nou echt de lekkerste koffie ter wereld?
Dat blijft heel moelijk om te zeggen.
Doordat het uiteindelijk ook uit maakt welke civetkat de bessen heeft opgegeten en dat het dan ook nog eens kan verschillen welk type (Robusto of Arabica) koffiebes hij of zij heeft gegeten is het dus geen constant product en kan de smaak altijd licht afwijken.
De bonen die wij hebben gekregen kwamen van Oka Agriculture op Bali en voordat wij gingen testen heb ik eerst de volledige bonen machine gereinigd, zodat we konden voorkomen dat we zouden twijfelen of het misschien naar restjes of sporen van eerder gezette koffie zou smaken.
Rox (mijn vrouw) vond het een doodeng idee om iets te gaan drinken “wat uit de poep is gevist” en ik geef toe, je denkt er echt wel even over na.
Maar nadat ik een “bakkie” op had en ik zei dat ze de kans niet voorbij moest laten gaan heeft ze zich er toch maar aan gewaagd.
De Luwak koffie heeft inderdaad een hele intense rijke smaak en is naar mijn idee zoeter dan de meeste koffiesoorten.
De smaak is niet overdreven sterk maar wel heel rond en intens, ik weet niet hoe ik het precies moet uitleggen maar stel het even voor alsof de koffie op een bepaalde manier iets dikker is.
Het grappige is ook dat nadat je het hebt opgedronken de smaak nog heel lang in je mond blijft hangen.
Ik denk dat zelfs als je budget het toe laat om dit iedere dag te drinken dit niet perse de moeite waard is.
Maar dat bijvoorbeeld het afsluiten met een kopje Luwak koffie na een uitgebreid diner en na een lekker zoet dessert en top idee is.
Er zijn “uiteraard” ook tegenstanders te vinden van deze speciale koffie soort.
Dit omdat dit met dieren vervaardigd moet worden en deze soms dus in slechte omstandigheden gevangen worden gehouden om maar zo veel mogelijk bonen te verwerken, aangezien er best wat te verdienen is met deze koffiesoort.
Mocht je het ook een keer willen proberen en Bali of Indonesië niet in de planning staan dan kun je ze eventueel ook nog online bestellen in Nederland.
Blijf altijd op de hoogte van Kwalinair via social media!!
Binnenkort lees je:
- Hoe top je kunt eten bij Klaas in Uitgeest
- Wat een heerlijke burgers en bieren ze serveren bij Frits in Amsterdam