
Mosselen met spek & peer uit Kroatië
In Kroatië kun je absoluut terecht voor heerlijke gerechten met ingrediënten uit de zee, zo raakte ik tijdens een bezoek aan het stadje Poreč geïnspireerd tot dit gerecht.
Ingredienten:
- 4 kg Mosselen
- 5 tenen knoflook
- 250 gram ongezouten roomboter
- 1 bosje Bieslook
- 1/2 bosje Peterselie
- 150 gram plakken ontbijtspek
- 2 el grove mosterd (ik gebruik Zaanse)
- 1 conference peer
- 5 dl room
- eventueel roux of maizena
Bereiding:
- Snijdt de plakken ontbijtspek in hele fijne “Brunoise” (blokjes) en bak deze licht krokant en zet deze daarna apart in een schaaltje
- Hak de peterselie fijn en snijdt de bieslook zeer fijn en zet die ook apart in een schaaltje
- Hak de knoflook fijn en stop dit bij het schaaltje met de gebakken spekjes, doe hier ook de mosterd bij.
- Schil de peer en snijdt de bruikbare zijdes af, gooi het klokhuis weg en snijdt de overgebleven zijdes in een mooi fijn “Brunoise” (blokjes), stop in een schaaltje of laat even liggen op de snijplank
- Snijdt de boter in delen en laat de boter smelten in een hoge koekenpan, zodra de boter gesmolten is en licht begint te kleuren fruit je hierin nog even de spek met daarbij de knoflook en mosterd (zo ontzuur je ook direct de mosterd).
- Voeg de room toe en hierna meteen de kruiden en laat dit even koken.
- Voeg hierna de peer toe
- indien de saus al mooi bindt is de room al voldoende, anders kun je de saus nog een beetje afbinden met een beetje Roux of maizena.
- Kook de mosselen en schep ze vanuit de pan over in een mooie schaal, giet de saus verdelend over de mosselen en aan tafel!.
- Dat wordt genieten!