Tomatensoep met basilicum room, spinazieschuim en parmesan stengel [recept]

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Voor de soep
6 Roma tomaten
2 tenen knoflook
1 rode paprika
1 groene paprika
100 gram zongedroogde tomaat
4 ons gehakt (half om half)
1 liter kippenbouillon

Voor de stengel
100 gram parmezaanse kaas
1 a 2 el gedroogde italiaanse kruiden (Euroma)

Voor de basilicumroom
250 ml slagroom
10 gram basilicum

Voor het spinazieschuim
4 blokjes diepvriesspinazie
3 dl groentebouillon
1 tl Lecite (dit kun je niet zomaar in de winkel vinden; maar is eventueel te bestellen bij mij)

Extra: je hebt bij dit recept eigenlijk echt een staafmixer nodig of minimaal voor een deel van het recept een goede keukenmachine.

Aan de slag:
– Zet eerst de basilicumroom klaar door een maatbeker of iets vergelijkbaars te vullen met de slagroom.
– Snijdt de basilicum een beetje fijn en doe dit bij de slagroom; gebruik de staafmixer om dit goed door te mengen, stop wanneer de slagroom “lobbig” (zichtbaar dikker en nog net vloeibaar) wordt en zet dit apart.

– Zet alvast het spinazieschuim klaar door een hoge smalle pan te vullen met de bouillon en de spinazieblokjes en verwarm dit tot de spinazie in de bouillon is opgelost.
– Voeg de Lecite hier aan toe roer even kort door met de staafmixer en laat de pan apart staan.

– Laat de oven voorverwarmen op 180 graden
– Rasp ondertussen de parmezaanse kaas, verdeel dit in 4en en leg dit als 4 rechte compacte stroken op een stuk bakpapier.
– Strooi hier wat van de kruiden overheen
– Bak de parmezaanse kaas stengels in ongeveer 15 a 20 minuten af  (houdt ze goed in de gaten, ze moeten niet te donker worden)
– laat ze afkoelen op de bakplaat en houdt ze apart (wees voorzichtig, ze zijn nu breekbaar!)

De soep
– Zet een pan water op en breng aan de kook
(Zit je niet op afwas te wachten; dit mag dezelfde pan zijn als waar je later de soep in gaat maken)
– Pliceer (ontvel in kokend water) de tomaten door de tomaten aan de onderzijde; dus niet waar het kroontje zit, ondiep kruislings in te snijden, dus echt alleen het velletje moet worden ingesneden.
– Laat ze heel kort in het kokend water dompelen tot dat je ziet dat het velletje loslaat
– Haal de tomaten direct uit het water en dompel ze in een koud water badje. (Het kokende water mag weg)
– Verwijder het velletje en snijd het kroontje er aan de andere kant uit.
– Bak het gehakt rul (in kleine stukjes) samen met wat zout en peper naar smaak.
Laat dit als dit klaar is gewoon even afkoelen in de pan.
– Snijdt ondertussen de tomaten in ongeveer 6 stukjes, hoe groot etc maakt niet zoveel uit en doe ze in een bak/ bekken.
– Grill de paprika’s aan alle zijdes tot ze duidelijk donker beginnen te bladderen en stop ze direct in een plastic zak en laat daarin even afkoelen.
– Snijdt de zijdes van de paprika er af.
– Schraap/ pluk de velletjes van de paprika.
– Snijdt de paprika stukken in ongeveer 4 stukken per zijde, ook dit hoeft niet netjes gesneden te worden en doe dit bij de tomaat.
– Snijdt de knoflook in dunne plakjes en voeg toe aan de tomaat
– Giet een scheutje olie in de pan
– Zet hierin de paprika, tomaten en knoflook aan (eventjes goed aanbakken) tot de knoflook licht verkleurd.
– Giet de bouillon erbij en draai de soep helemaal fijn met de staafmixer en breng de soep richting het kookpunt.
– Als de soep fijn is mag de gehakt bij de soep en laat deze op een laag pitje door pruttelen.
– Warm nu het spinazieschuim op, zorg dat je het pannetje een beetje schuin houdt en houdt de staafmixer een beetje hoog in het water niveau: het moet eigenlijk net niet gaan spetteren maar hierdoor komt er veel lucht in/onder een groeit het wolken-schuim in de pan.

Zo presenteer je de soep

De volgende stappen moeten een beetje snel achter elkaar opgevolgd worden.
– Serveer de soep in de kommen
– Giet een beetje van de basilicum room in het midden
– Leg de kaasstengel bovenop de kom
– Schep het wolken schuim op de kaasstengel
– Serveer de soep direct uit.

Laat mij weten hoe het is gegaan en wat je er van vond!?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s