Tomatensoep met basilicum room, spinazieschuim en parmesan stengel [recept]

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Voor de soep
6 Roma tomaten
2 tenen knoflook
1 rode paprika
1 groene paprika
100 gram zongedroogde tomaat
4 ons gehakt (half om half)
1 liter kippenbouillon

Voor de stengel
100 gram parmezaanse kaas
1 a 2 el gedroogde italiaanse kruiden (Euroma)

Voor de basilicumroom
250 ml slagroom
10 gram basilicum

Voor het spinazieschuim
4 blokjes diepvriesspinazie
3 dl groentebouillon
1 tl Lecite (dit kun je niet zomaar in de winkel vinden; maar is eventueel te bestellen bij mij)

Extra: je hebt bij dit recept eigenlijk echt een staafmixer nodig of minimaal voor een deel van het recept een goede keukenmachine.

Aan de slag:
– Zet eerst de basilicumroom klaar door een maatbeker of iets vergelijkbaars te vullen met de slagroom.
– Snijdt de basilicum een beetje fijn en doe dit bij de slagroom; gebruik de staafmixer om dit goed door te mengen, stop wanneer de slagroom “lobbig” (zichtbaar dikker en nog net vloeibaar) wordt en zet dit apart.

– Zet alvast het spinazieschuim klaar door een hoge smalle pan te vullen met de bouillon en de spinazieblokjes en verwarm dit tot de spinazie in de bouillon is opgelost.
– Voeg de Lecite hier aan toe roer even kort door met de staafmixer en laat de pan apart staan.

– Laat de oven voorverwarmen op 180 graden
– Rasp ondertussen de parmezaanse kaas, verdeel dit in 4en en leg dit als 4 rechte compacte stroken op een stuk bakpapier.
– Strooi hier wat van de kruiden overheen
– Bak de parmezaanse kaas stengels in ongeveer 15 a 20 minuten af  (houdt ze goed in de gaten, ze moeten niet te donker worden)
– laat ze afkoelen op de bakplaat en houdt ze apart (wees voorzichtig, ze zijn nu breekbaar!)

De soep
– Zet een pan water op en breng aan de kook
(Zit je niet op afwas te wachten; dit mag dezelfde pan zijn als waar je later de soep in gaat maken)
– Pliceer (ontvel in kokend water) de tomaten door de tomaten aan de onderzijde; dus niet waar het kroontje zit, ondiep kruislings in te snijden, dus echt alleen het velletje moet worden ingesneden.
– Laat ze heel kort in het kokend water dompelen tot dat je ziet dat het velletje loslaat
– Haal de tomaten direct uit het water en dompel ze in een koud water badje. (Het kokende water mag weg)
– Verwijder het velletje en snijd het kroontje er aan de andere kant uit.
– Bak het gehakt rul (in kleine stukjes) samen met wat zout en peper naar smaak.
Laat dit als dit klaar is gewoon even afkoelen in de pan.
– Snijdt ondertussen de tomaten in ongeveer 6 stukjes, hoe groot etc maakt niet zoveel uit en doe ze in een bak/ bekken.
– Grill de paprika’s aan alle zijdes tot ze duidelijk donker beginnen te bladderen en stop ze direct in een plastic zak en laat daarin even afkoelen.
– Snijdt de zijdes van de paprika er af.
– Schraap/ pluk de velletjes van de paprika.
– Snijdt de paprika stukken in ongeveer 4 stukken per zijde, ook dit hoeft niet netjes gesneden te worden en doe dit bij de tomaat.
– Snijdt de knoflook in dunne plakjes en voeg toe aan de tomaat
– Giet een scheutje olie in de pan
– Zet hierin de paprika, tomaten en knoflook aan (eventjes goed aanbakken) tot de knoflook licht verkleurd.
– Giet de bouillon erbij en draai de soep helemaal fijn met de staafmixer en breng de soep richting het kookpunt.
– Als de soep fijn is mag de gehakt bij de soep en laat deze op een laag pitje door pruttelen.
– Warm nu het spinazieschuim op, zorg dat je het pannetje een beetje schuin houdt en houdt de staafmixer een beetje hoog in het water niveau: het moet eigenlijk net niet gaan spetteren maar hierdoor komt er veel lucht in/onder een groeit het wolken-schuim in de pan.

Zo presenteer je de soep

De volgende stappen moeten een beetje snel achter elkaar opgevolgd worden.
– Serveer de soep in de kommen
– Giet een beetje van de basilicum room in het midden
– Leg de kaasstengel bovenop de kom
– Schep het wolken schuim op de kaasstengel
– Serveer de soep direct uit.

Laat mij weten hoe het is gegaan en wat je er van vond!?

Plaats een reactie