Review: Ook wij kunnen niet achterblijven…blauwe wijn is hot!

Wij kunnen natuurlijk niet achter blijven tijdens deze rage.
De blauwe cola (van Pepsi) is nooit een succes geworden maar dat kunnen we van de blauwe wijnen niet zeggen…Daar loopt iedereen wel warm voor deze zomer….. (en tsja waar moest je deze zomer anders warm van worden, op een aantal dagen na.)
Je kunt Facebook bijna niet raadplegen zonder een paar gevulde blauwe glazen voorbij te zien komen, of nog erger: je hoort de buren die helemaal blauw zijn van de blauwe wijn.

DSCN2878

Maar is het nou echt zo speciaal?

En is het nou echt gekleurd met allerlei kwade kleurstoffen?

Om eerst maar antwoord te geven op de laatste vraag:

 

Het is allemaal niet zo spannend als dat het klinkt, de wijn kleurt door de Anthocyanen die voorkomen in groentes en in fruit, zoals bijvoorbeeld rode kool en blauwe bessen maar dus ook in druiven.
Uit de schil van bepaalde blauwe druiven wordt deze volledig natuurlijke stof gewonnen en dus voor deze wijnen gebruikt.
deze stof heeft in Nederland een E-nummer gekregen: E163 en staat als veilig op de lijst.

Er zijn varianten (zoals de door ons geteste Gik) te vinden die ook worden gekleurd met Indigotinen, een stof afkomstig van de Indigo plant en die bij ons ook bekend staat als E132 en waar bij wordt gewaarschuwd voor mogelijkheid tot allergische reacties en dat dit een ongezond E-nummer is.

Of het speciaal en/of lekker is dat hebben wij in drie verschillende varianten voor jullie getest.
Nou had ik dit natuurlijk helemaal alleen kunnen doen en dan hadden jullie alleen mijn mening, maar ik heb een gemengd publiek gebruikt van echte wijn drinkers, gelegenheidsdrinkers en een stel die in principe geen wijn drinken.

Als ik iets speciaals wil hebben ga ik altijd naar (mijn lokale food en drinks held) Ray, hij heeft een delicatessen zaak “de KeukenIn” (klik hier voor meer info)  bij ons in Assendelft.
En dus ook nu wist ik waar ik moest zijn voor de blauwe wijn.
Ray had zelf twee wijnen staan:

Pasion blue Chardonnay
Deze wijn afkomstig van Santa Margarita, een gerenomeerd wijnhuis uit de omgeving van Madrid.
Dit is een 100% Chardonnay wijn, die wordt alleen gekleurd met de boven genoemde Anthocyanen.
De wijn is lichtzurig en je ruikt vrijwel meteen iets van zomers fruit.
Dit is prima om mee te vertoeven in de tuin of op het terras.
alcohol 11 %

BLU Perfer Chardonnay
Deze wordt door “DeKeukenin” zelf geimporteerd vanaf de Perfer Bodegas.
Ook dit is een 100% Chardonnay en wordt gekleurd met de Anthocyanen.
De smaak is intens maar toch licht, heeft een fijn zuurtje en ook hier komen de zomerse vruchten je meteen tegemoet, ik moet zelf een beetje denken aan rode bessen, mango en perzik.

Dit is heerlijk tijdens een gezellige borrel in de tuin of op terras met hier misschien wat hapjes of een zomerse maaltijd naast.
alcohol 11 %

Ergens anders haalde ik nog een (op internet) veel genoemde variant.

IMG-20160716-WA0004

Gik Live
Deze wijn is een mix van rode en witte druiven en is ontstaan doordat een heel gemêleerd gezelschap werkte aan een geheel nieuw en gedurfd wijn product om op de markt te brengen.
De wijn wordt gekleurd door gebruik te maken van Anthocyanen en Indigotinen
Ook hier zit de smaak in de richting van fruit, misschien iets zoeter dan fris…beetje lychee achtig
alcochol 11,5 %

 

De conclusie

Mijn absolute favoriet is de Blue Perfer doordat deze het dichtste in de buurt komt van een normale Chardonnay.
Uiteraard maakt de kleur het uitdagend en de fruit tonen het qua smaak net even iets anders.
Twee mede-proevers zijn het met mij eens, twee anderen kiezen voor de Pasion Blue Chardonnay en eentje kiest voor de Blue Gik.
Persoonlijk denk ik dat je voor de Blue Gik normaal gesproken een Canei of Jillz drinker moet zijn en een blauw alternatief zoekt voor een “limonade wijntje”.
Dit komt absoluut niet in de buurt van een “echte wijn”

Zo’n blauwe wijn absoluut leuk is om een keer te proberen, je gasten te doen verbazen en dat het er ontzettend leuk uit ziet.
Het zijn absoluut frisse en makkelijke “wegdrinkers” voor die warme dagen.
Maar laten we weleerlijk zijn, voor hetzelfde geld haal je toch ook echt een stuk betere wijnen waar ik nog  veel meer van kan genieten.DSCN2884
En oja, ga je er iets bij eten houd de smaken dan licht zodat de wijn zich hier mooi bij voegt en niet weg valt.
Kom je gezellig naar Assendelft voor een flesje blauwe wijn (en) heb je geen inspiratie om te koken dan kun je altijd nog je diner via Whatsapp bestellen bij Ray!!

laat me even weten wat jij van de blauwe wijn vind onderaan de pagina of via Facebook?

 

BloglovintwitterfacebookInstagramBlijf altijd op de hoogte van Kwalinair via social media!!

Binnenkort lees je:

  • Hoe gezellig het was op het Mosselfeest/ visserijdagen van Bruinisse
  • o.a. wat voor lekkere burgers worden geserveerd bij Johnny’s Burgers Co. in Krommenie

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s