Review: Visserijdagen / Mosselfeest in Bruinisse (Zeeland)

Het was alweer een paar jaar geleden, maar daarvoor waren wij eigenlijk altijd op Bruinisse tijdens het Mosselfeest en na een paar jaar van gemis vonden we het dan ook tijd om te traditie weer eens op te pakken.

Bruinisse is een dorpje op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, waar een deel van mijn roots liggen.
Als kind kwam ik nog regelmatig “op Bru” (zoals ze dat zeggen) omdat de familie kant van mijn moeder hier vandaan komt en mijn overgrootvader hier tot en met zijn 99ste levensjaar heeft gewoond.
Dus ook vanaf kleins af aan is de liefde voor de mosselen er stiekem wel een beetje “met de mosselpan ingegoten”.
Al vroeg gingen we bij onze eigen opa op les om samen de mosselen te ontbaarden en te ontdoen van zeepokken, waarna we ze dan goed spoelden om ze klaar te zetten voor de pan. (tegenwoordig is dit bijna niet meer nodig)
Er zijn natuurlijk duizenden recepten te vinden, maar voor ons bestaat er maar één, waarbij de belangrijkste regel is: geen peen! …want wortel kleurt de mosselen oranje…..(het familie recept zal ik snel een keer met jullie delen)

De Visserijdagen staan in het teken van de opening van het mosselseizoen, waarbij DSCN2857dagelijks wordt opgetreden door het visserskoor, de miss visserijdagen verkiezing plaats vindt, op de Zaterdag kan er worden meegevaren op de mosselschepen, er staat een leuke kermis in het dorpshart, je vindt een braderie in het dorp, er zijn verschillende optredens te bezichtigen en het allerbelangrijkste:

 

In de middag kun je heerlijke en superverse gekookte mosselen eten.
En dat voor 1,- Euro per bak, waar al snel een halve kilo in gaat…als het niet meer is.
Ik ving dan ook op dat er op de Donderdag (dat wij er waren) en de vrijdag 3300 kilo mosselen wordt gekookt en op de Zaterdag 10.000 kilo wordt gekookt en alls ook nog eens op gaat.DSCN2860
Logisch trouwens, want heerlijk zijn ze weer dit jaar, we hebben het dan in dit geval over de bodemcultuur mosselen die voornamelijk bekend staan om de vleesige structuur en volle iets zouterigere smaak.
Twee pannen staan continu te loeien om iedereen van hun gewilde portie te voorzien, af en toe zal er dan ook even gewacht moeten worden, maar dat valt allemaal best wel mee, zeker als je er gewoon even lekker een biertje of wijntje bij haalt.

Dit is echt een aanrader, ook als je hier geen roots hebt liggen maar gewoon “trek hebt in een lekker dagje uit”
In 2017 vinden de visserijdagen op Bruinisse plaats op: 13/14/15 Juli
Voor meer informatie klik hier

 

DSCN2869

En wie weet kom ik je dan wel tegen “op Bru!”

Ik vergeet bijna, traditioneel gezien moet je dan nog wel even op de foto gaan met (ik denk) de grootste mossel van Nederland, zoals wij met onze “volgende generatie” dit natuurlijk ook weer hebben gedaan.

 
BloglovintwitterfacebookInstagramBlijf altijd op de hoogte van Kwalinair via social media!!

Binnenkort lees je:

  • o.a. wat voor lekkere burgers worden geserveerd bij Johnny’s Burgers Co. in Krommenie
  • Een lekker zomers recept: om zelf Frozen Yoghurt te maken

 

 

Advertentie

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s