Recept: verse Huzarensalade

Het is hartstikke leuk om op een (regenachtige) dag lekker de tijd de nemen voor het maken van je eigen salade.
Ik serveer dit bijvoorbeeld lekker samen met een Varkenshaas saté met pindasaus, brood en kruidenboter.

En hoe je het presenteert moet je natuurlijk helemaal zelf weten, ik heb als voorbeeld een springvorm gebruikt (zonder de bodem) om jullie een idee te geven hoe je thuis heel simpel iets leuks neer kunt zetten.

Met een simpele springvorm kun je het al leuk opmaken

Wat heb je nodig:

100 gram Zilverui
75 gram Cornichons
500 gram aardappel (+/- gewicht met schil)
180 gram wortel
100 gram ham
100 gram doperwten
3 eieren
1 appel
1/4 bos peterselie
3 el mayonaise (Zaanse)
3 el creme fraiche
2 tl Zaanse mosterd

Evt:
1 Komkommer en 1 tomaat voor de garnering

Bereiding:

– Zet de eieren in een steelpannetje met water op het vuur en kook deze hard (6 minuten), spoel koud, ga ondertussen hieronder verder.
– Zet een ruime pan water op het vuur en breng aan de kook
– Snijdt ondertussen de aardappel in Brunoise (kleine blokjes) en zet apart.
– Snijdt ondertussen de wortel in Brunoise en zet apart
– Wanneer het water kookt, kook je de aardappelen als eerste beetgaar (+/- 4 min, maar blijf dit in de gaten houden)
– schep met een schuimspaan de aardappelen uit de pan over in een zeef boven de gootsteen (of giet de pan af boven de zeef en zet direct een nieuwe pan met water op.)
En spoel de aardappelen koud af….laat daarna even rustig afkoelen.
– Doe hetzelfde met de doperwten (kooktijd +/- 5 min) en gooi vlak voordat de doperwten klaar zijn, de aardappelen in een grote bekken/ mengkom zodat je de zeef opnieuw kunt gebruiken.
– Doe hetzelfde met de wortel

Wanneer je hetzelfde water gebruikt houdt dan deze volgorde aan om te voorkomen dat bijvoorbeeld de aardappels oranje worden van het caroteen uit de wortel.

– Snijdt de cornichons en zilveruitjes in plakjes en voeg toe aan de mengkom.
– Snijdt de ham in Brunoise en voeg aan de mengkom toe
– Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijdt in Brunoise en voeg aan de mengkom toe.
– Voeg de mayonaise, creme fraiche en mosterd toe
– Snij 1 ei in kleine stukjes en voeg aan de mengkom toe
– Hak de peterselie en voeg aan de mengkom toe.
– Meng alles goed door, proef en serveer dit leuk uit.

Je kunt een huzarensalade zo bont aankleden als dat je zelf wilt maar in de basis is een komkommer en tomaat in combinatie met ei en een beetje (verdunde) mayonaise altijd goed op ze plaats. Eventueel kun je er zelfs nog een beetje van de overgebleven peterselie overheen strooien maar dan wordt het wel heel klassiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s