Zelf maak ik mijn pizza’s het liefste op de Barbecue.
Maar af en toe is het ook heel gezellig om de pizarette (lees hier) op tafel te zetten.
En laten we de gewone oven niet vergeten, hierin kun je natuurlijk altijd een pizza bakken.
Hoe je het ook doet, hierbij het perfecte recept!
Het deeg (voor +/- 3 normale pizza’s)
25 gr verse gist of gedroogde gist 7 gram
1 snufje suiker
3,5 DL lauw water
500 gr + 3 EL (patent)bloem (haal een kilo pak)
1/2 tl zout
De saus
400 gram blik tomatenstukjes / blokjes
1 rode ui
1 teen knoflook
1 el gedroogde oregano
1 el gedroogde tijm
1 tl bruine suiker
extra:
Een beetje extra vergine olijfolie
En jouw topping naar keuze (zie de ideeën onderaan)

Begin met de saus
– gebruik een maatbeker (of iets wat hier op lijkt zoals een grote kunststof beker) en doe hier de tomaten stukjes in.
– snijdt de ui in kleine stukjes (het maakt niet uit hoe) en doe dit bij de tomatenblokjes.
– snijdt de knoflook in hele kunnen plakjes en doe ook bij de tomatenblokjes
– doe de kruiden en suiker er ook bij.
– maal alles helemaal fijn met een staafmixer.
(Heb je geen staafmixer dan kun je dit natuurlijk ook in een keukenmachine of blender fijn draaien)
Het deeg
– Doe (en verbrokkel de verse) gist in een klein kommetje en voeg hier het beetje suiker aan toe.
– Meng dit met 5 eetlepels lauw water en 3 eetlepels bloem
-Dek dit kommetje af met een doek en plaats dit op een warme tochtvrije plaats, laat de inhoud een uurtje rijzen.
Heb je een stoomoven? zelf gebruik ik de stoomoven om het deeg te laten rijzen, op 35 graden Celsius, met een speciale stand “deeg rijzen”, wie weet is jouw oven ook wel voorzien van die functie.
– Zeef de rest van de bloem in een grote bekken/kom en maak een kuiltje in het midden, leg hier het gerezen deeg in.
– kneed de bloem vanaf de rand, langzaam aan; door gerezen deegje
– Giet tegelijkertijd een deel van het lauwwarme water langzaam aan en in delen bij het deeg (begin met niet meer dan 2,5 dl!)
En zorg dat het deeg niet te nat (kleverig) wordt.
– Kneed het deeg met beide handen minimaal 15 minuten door, door dit eerst mooi stevig te kneden en dit steeds in de lengte te trekken en over elkaar heen te vouwen tot het deeg mooi soepel en glad is.
– “Bloem” de bekken en laat het deeg als een bol in de bekken 2 uur lang rijzen op een warme tochtvrije plaats.
– Kneed nog een keer goed door (en houdt wat bloem extra bij de hand, het deeg kan weer wat vochtig/ kleverig zijn geworden.)
– Verdeel het deeg in 3 porties en rol dit uit tot een mooie ronde schijf met de deegroller.
(of als je die niet hebt, gebruik een schone wijnfles)
– Vouw de randen van de ronde schijf om en druk ze aan.
– Bestrijk het deeg dun met olie en voeg de saus toe
– Besprekenkel met een goede extra vergine olijfolie
-Bak de Pizza op de BBQ 10 minuten rond de 200 a 220 graden Celcius

In een houtgestookte oven rond de 340 graden Celsius, circa 5 minuten
bak de pizza in de oven op een stuk bakpapier of ingevette bakplaat op 220 graden Celcius ca 15 a 20 minuten
Wat leggen wij er graag erop:
Paprika, ui, (truffel)salami, mozzarella, artisjokken, champignons, cherrytomaten en geraspte kaas.
Maar wat ga jij erop doen?
Hier zijn een aantal hele bekende toppings om je op weg te helpen:

Alla Siciliana
Tomaten, Mozzarella, in de olie gesmoorde paprika’s (geel, rood & groen), salami & champignons
Margherita
Mozzarella, tomaten, basilicum
(bij het bakken moeten de nationale kleuren zichtbaar blijven)
Alla Napolitana
Tomaten, mozzarella, ansjovis, oregano & olijfolie
Pugliese
fijgehakte uien, oregano, gemalen pecorino & olijfolie
Calabrese
Tomaten, tonijn, ansjovis, olijven, kappertjes en varkensvet
Alla vongole
Tomaten, oregano, schelpdieren, peterselie en knoflook.
Alla Romana
Tomaten, mozzarella, oregano & ansjovis
Spinacchi
Verse spinazie & veel knoflook
Al proscuito
Tomaten, mozzarella & gekookte ham
Con funghi
Tomaten, mozzarella, champignons, knoflook& peterselie.
Calzone (dubbel gevouwen pizza)
ham, mozzarella, ricotta, oregano
🍴👨🍳🍕Buon appetito , Ciao!
Laat even weten of het is gelukt en welke pizza je hebt gemaakt?