Recept: Charlotte Russe van Galia meloen

Charlotte Russe
Waar de naam van het originele recept vandaan komt, daar gaan verschillende verhalen over.
Maar van geen enkel verhaal is er een bewijs dat het daar echt vandaan komt.
De leukste versie vind ik dat het is vernoemd naar Princess Charlotte, dochter van de vroegere koning George IV, van de United Kingdom en Ierland.
En het 2e deel van de naam naar Czar Alexander, één van de koningen van Rusland.
Dit zou bedacht zijn door chef Marie-Antoine Carême, die ooit één van de beroemdste chefs rond het jaar 1800 is geweest, een ontwikkelaar van de Franse keuken zoals wij die nu nog kennen.

Een “Charlotte Russe” is een dessert wat oorspronkelijk werd gemaakt van in de boter gedoopt oud brood als basis met daarin een fruitige vulling.
De meest klassieke die ik ken is toch wel de uitvoering met frambozen.
In de jaren 1930 tot 1950 was dit een erg populair dessert wat ook in verschillende snoepwinkels en diners werd aangeboden.
Later is dat veranderd naar de Boudoir koekjes oftewel de in Nederland bedachte lange vingers


Ik heb aan het origineel een kleine twist gegeven door het in de zomerse smaken te houden met Galia meloen.
Dit is een recept voor +/- 8 stuks

Maar met wat maak je het?
2,5 dl slagroom
2,5 dl galia meloensap
3,5 vel gelatine
2 el suiker
snufje zout
1 pak lange vingers (4 per circkel)

verder heb je hierbij nodig:
keukenmachine /foodprocessor
vormpjes (ik zaag dit zelf van PVC buis)
(elastiekjes)
cellofaantjes (ik heb deze van het merk: Sucrea)
Vershoudfolie

Zo zet je de vormpjes klaar:
-Zet de vormpjes klaar op een vlakke ondergrond en pak de onderkant in met het kleeffolie en trek het folie strak om de buitenzijde van de steker.
Mocht je de elastiekjes ook in huis hebben gehaald, trek deze dan om de folie heen, dan zal het niet meer verschuiven.
– snij de lange vingers allemaal in twee helften en zet deze met de vlakke kant naar beneden in het vormpje, met de suikerlaag naar de buitenkant.
-Snij de van de lange vingers die je overhoud, hele fijne kruimels
En strooi in het midden van de vormpjes.

stekers en cellofaan

Zo maak je het recept:
-Snij de meloen door de midden en verwijder het vruchtvlees met een lepel.
(dit kun je ook met een mes doen maar let dan op dat je niet teveel van het lekkerste stukje meloen weg snijdt, dat is namelijk de eerste laag na de pitjes)
– verwijder de schil en snij de meloen in kleine stukjes maar bewaar een klein puntje voor de garnering.
-Draai de meloen stukjes helemaal fijn in de foodprocessor met de suiker en zout , nu kan het zijn dat je denkt……huh…..zout in een dessert, maar zout versterkt alle smaken en dus haalt het de smaak van de meloen mooi omhoog.
– Klop de slagroom op tot goed stevig.
– week de gelatine, door ze één voor één samen in een bakje koud water te leggen
– Kook van het meloen sap een kleine hoeveelheid in een steelpannetje en laat dit afkoelen tot ongeveer 70 graden en los (nadat je het hebt uitgeknepen) de gelatine hier in op.
– laat het meloen mengsel even afkoelen, je kunt dit versnellen in een gootsteen met koud water of een ijsbadje waar je de pan inzet….pas dan wel op dat het niet te snel gaat.
– De gelei (want dat is het nu nog) moet een beetje gaan “hangen” (dikker worden)
– dan ga je “familie maken” door een klein beetje van de slagroom eerst door het meloen mengsel te spatelen en dat daarna door de slagroom te spatelen.
– Spatel het compleet door tot een mooie egale massa.
– gooi het mengsel in een maatbeker over en giet het in de vormpjes of schep het geheel heel netjes met een lepel in de vormpjes.charlotte russe (8)

 

Het serveren van:
– laat minimaal 3 uur opstijven in de koeling.
– garneer met de stukjes meloen
enjoy!
BloglovintwitterfacebookInstagramBlijf altijd op de hoogte van Kwalinair via social media!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s